Samhällsfastigheter definieras av “Fastighet som brukas till övervägande del av skattefinansierad verksamhet och är specifikt anpassad för samhällsservice. Dessutom inkluderas trygghetsboende under begreppet samhällsfastigheter.”
I vår artikelserie beskriver vi närmare hur samhällsfastigheter inom anpassad bostad och utbildning/barnomsorg fungerar utifrån ett fastighetsperspektiv.
Den svenska socialtjänsten som regleras i Socialtjänstlagen, SoL, avser samhällets stöd till utsatta personer. Sveriges kommuner ansvarar för att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre som behöver särskilt stöd. För att kunna bo i särskilt boende krävs en biståndsprövning och ett beslut av kommunen. De boende lider ofta av demens eller andra ålderssjukdomar som begränsar den enskildes kapacitet att ta hand om sig själv och är därför i behov av vård dygnet runt. Efter hemtjänsten är äldreboenden den insatsen inom äldreomsorgen som brukas av flest personer. Närmare 82 000 är i dagsläget bosatta på ett äldreboende.
Kommunen är huvudsakligt ansvarig för äldreomsorgen. Finansieringen sker via skattsedeln. Ett äldreboende kan ägas av antingen kommunen eller en privat aktör. Den kommunala tillämpningen av lagen om valfrihetssystem, LOV, avgör huruvida det finns privata alternativ i den berörda kommunen.
Driften följer samma struktur med entreprenad som ett ytterligare alternativ. Entreprenad innebär en kommunal upphandling som riktar sig till både privata alternativ som offentliga aktörer. Det vinnande anbudet får ansvara för driften under en begränsad period och fram till nästa upphandling. Även kommuner som inte tillämpar LOV kan ha privata aktörer på entreprenad.
För att kunna starta upp ett äldreboende som privat aktör behövs ett särskilt tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg. Tillståndet avser säkerställande av att verksamheten har en lämplig form samt kan ge god kvalitet och omvårdnad. Boverket erbjuder stöd för särskilda tillbyggnader och anpassningar av nya eller befintliga äldreboenden.
I vård- och omsorgsbranschen finns ett så kallat trepartsförhållande. Det innebär att en brukare tar del av vården eller omsorgen som en privat aktör levererar men som bekostas av offentliga medel, oftast via kommunen eller landstinget. Det i sig ställer högra krav på att leverantörer sköter sig, erhåller nödvändiga tillstånd och uppfyller kraven för de offentliga upphandlingarna. Just äldreomsorgen bekostas av den kommun där individen har sin hemvist. Det finns inget alternativt system där staten tar en del av kostnaderna.
Redan idag råder det brist på äldreboendeplatser. Över en halv miljon svenskar är över 80 år gamla. Den demografiska utvecklingen tyder på att den siffran kommer att öka till 800 000 personer fram till 2026. I praktiken innebär det att ungefär 560 nya äldreboenden behöver byggas de kommande åren.