Academedia samlar pionjärer inom utbildning

Academedia samlar pionjärer inom utbildning

Academedia och dess varumärken har format utbildningsväsendet sedan 1898.

1994 gjordes en omfattande avreglering av det svenska skolsystemet. I vår serie beskriver vi två av de största utbildningsföretagen och hur dessa har format det svenska utbildningsväsendet. 

Med devisen “Man kan bli vad man vill. Bara man vill.” har Academedia byggt Nordens största utbildningsföretag. Visionen att erbjuda utbildning till alla som vill studera har bidragit till en dynamisk affärsmodell där studenternas ambitioner och stora samhällsutmaningar har styrt kursutbudet och utbildningarnas utformning. Idag är 100 000 vuxna och 80 000 barn inskrivna i någon av koncernens utbildningar. 

Koncernen Academedia

Utbildningsföretaget Academedia grundades 1996. Endast fem år efter bildandet blev Academedia ett publikt bolag. Under hela 2000-talet samlade Academedia en stor mängd olika utbildningsföretag under sitt paraply, inte minst Hermods, Pysslingen, NTI-skolan, Framtidsgymnasiet, Eductus och Vittra. Samtliga av dessa aktörer har autonoma ledningar som utgår ifrån en rad gemensamma för koncernen funktioner inom administration och bolagsstyrning. På så sätt frigörs fler resurser till den ordinarie verksamheten. 

Profilerade varumärken

Många av de bolagen som ingår i koncernen har varit tongivande aktörer med välprofilerade varumärken på den svenska utbildningsmarknaden innan dessa köptes upp av Academedia. 

Den äldsta av vilka är Hermods vars arbete med demokratisering av utbildning går så långt bak i tiden som till 1898. Då grundades Hermods av Hans Svensson Hermod, en utbildningsentreprenör som introducerade så kallade korrespondensutbildningar, det vi idag kallar för distansutbildningar, i Sverige. 

Pysslingen var inte bara var Sveriges första aktören att bedriva barnomsorg i bolagsform utan även en katalysator för omfattande avregleringar inom välfärdssektorn. Pysslingen föddes med ambitionen att öka barnomsorgens kvalitet och avlasta kommunerna. Bättre barnomsorg skulle nås genom högutbildad personal, stort fokus på intern vidareutbildning och kostnadseffektiva investeringar i lokaler. Genom att utmana det kommunala monopolet på barnomsorg väckte Pysslingen stor debatt i 1980-talets Sverige. Motståndet till att statsbidrag skulle betalas ut till vinstdrivande utbildningsföretag var starkt. 

Politisk kraft

1984 introducerades Lex Pysslingen som förbjöd just det. Det fanns dock kryphål i lagen och de första förskolorna kunde ändå öppnas 1986. När högerregeringen tillträdde 1991 avskaffades Lex Pysslingen omedelbart och ännu bättre villkor för privata aktörer inom friskolor tillkom. Det var startskottet för avregleringsvågen som följde efter,

Läs mer: Två decennier av valfrihet

Genom att kombinera profilerade varumärken, engagerande företagskultur och tydliga kvalitetsmål kan de bolagen som ingår i Academedia står på egna ben och tillsammans möjliggöra positionen som Nordens största utbildningsaktör.

24 Juli 2020

Vi användercookies, en liten datafil som lagras i din dator för att öka säkerheten för våra användare samt förbättra de tjänster vi erbjuder. Om du inte vill att vi använder cookies kan du enkelt stänga av det i din browser.

close button